W dniach 24 – 26 października 2014 w wejherowskim Klubie Olimp odbyła się III edycja Carvingowych Mistrzostw Polski Juniorów. Uczniowie z całej Polski, a także po raz pierwszy w historii mistrzostw, zawodnicy z Republiki Czeskiej, stanęli ramię w ramię, by rywalizować w fantazyjnym wycinaniu i rzeźbieniu dekoracji z owoców i warzyw.
Organizatorzy Mistrzostw, firma Carving-Art Paweł Sztenderski - w osobach Pawła Sztenderskiego oraz Grzegorza Gniecha wraz z Klubem Olimp w Wejherowie, zadbali o każdy najmniejszy szczegół, tak aby uczniowie mogli skupić się tylko i wyłącznie na rywalizacji. Przedsmakiem konkursu był pokaz rzeźbienia w dyniach (w przeddzień konkursu, na Placu Jakuba Wejhera w Wejherowie). Pokaz cieszył się dużym zainteresowaniem, a wielu naszych gości zawitało również następnego dnia do Klubu Olimp. Dla mieszkańców Wejherowa, w słoneczne piątkowe południe, pokaz rzeźbienia przygotowali: Jordan Bach, Michał Golla, Jarosław Galiśkiewicz, Dominik Bajer, Paweł Sztenderski i Grzegorz Gniech.
Podczas zawodów można było zasmakować kawy parzonej przez samego Mistrza Polski Baristów Marcina Rusnarczyka. Marcin oprócz serwowania wyśmienitej kawy opowiadał również o stylach i różnych smakach w świecie kawy a także udzielał wskazówek jak należy kawę przyrządzać. Ogromnym powodzeniem cieszyła się wystawa prac w dyniach pn. „Miasto Wejherowo oraz Ziemia Wejherowska”.
Ogłoszenie wyników oraz wszelkie podziękowania miały miejsce na uroczystej gali finałowej połączonej z bankietem i kolacją dla wszystkich uczestników, opiekunów oraz zaproszonych gości.
Po podsumowaniu wszystkich głosów okazało się, że zwyciężczynią Carvingowych Mistrzostw Polski Juniorów w roku 2014 została Eliska Vostalova z Republiki Czeskiej (1029 punktów). Drugie miejsce, podobnie jak w roku ubiegłym zajął Arkadiusz Rosiak z Zespołu Szkół Chemicznych w Włocławku (892 pkt.). Trzecie miejsce zajął kolejny reprezentant Czech – Vojtech Petrela (869 pkt.).
Zawody sędziowali: Paweł Sztenderski (jako sędzia główny), Grzegorz Gniech (sekretarz jury), Ludek Prochazka (Republika Czeska), Marek Rybacki, Krzysztof Wierzba, Łukasz Szewczyk i Danuta Suchorz (szefowa kuchni Klubu OLimp).
W konkursie publiczności zwyciężyła Eliska Vostalova przed Arkadiuszem Rosiakiem i Adrianem Jaworskim. Bankiet uświetnił pokaz barmański w wykonaniu Michała Kobylańskiego i Krzysztofa Mięsiaka z sopockiego BarCacktail.