STOSUJ SIĘ DO PONIŻSZYCH ZALECEŃ
• SPOŻYWAJ mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70°C;
• MYJ dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze) - PAMIĘTAJ, że zamrażanie mięsa NIE NISZCZY wirusa ptasiej grypy;
• NIE DOTYKAJ bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu. Przede wszystkim DOPILNUJ, aby nie robiły tego dzieci;
• ZADBAJ O TO, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
• MYJ RĘCE po każdorazowym zetknięciu z ptactwem zarówno dzikim jaki hodowlanym; DOPILNUJ, ABY ROBIŁY TO TAKŻE DZIECI;
• PAMIĘTAJ, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi;
• PRZYPOMINAMY o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich;
BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ zaleceń wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej i państwowej inspekcji sanitarnej.
GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY