Komunikat Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w sprawie zachorowań wywołanych przez E. coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) na terenie Niemiec
Komunikat Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w sprawie zachorowań wywołanych przez E. coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) na terenie Niemiec
Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w nawiązaniu do opinii renomowanego Instytutu im. Roberta Kocha (RKI) ostrzega przed spożywaniem warzyw pochodzących z północnych Niemiec oraz Hiszpanii - pomidorów, ogórków i sałat. Jest to związane z prawdopodobieństwem źródła, z którego pochodzą bakterie Escherichia coli wytwarzające toksyny Shiga (STEC) na terenie Niemiec. Bakterie te mogą powodować krwotoczne zapalenia jelita grubego i inne objawy chorób układowych u ludzi. Dawka infekcyjna jest bardzo niska. Okres inkubacji wynosi od 3 do 8 dni. Typowe objawy zakażenia to ostre zapalenie jelit, często połączone z gorączką i wymiotami. Typowy objaw zakażenia to krwawa biegunka, - w większości przypadków ma średnie natężenie i ustępuje samoistnie. Groźnym powikłaniem może być zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), powodujący często ostrą niewydolność nerek. W związku z powyższym Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności bezwzględnego mycia warzyw i owoców w bieżącej wodzie przed spożyciem oraz o przestrzeganiu elementarnej higieny osobistej i wielokrotnym myciu rąk w ciągu dnia.