Zbliża się czas świąt Bożego Narodzenia. Czas, który chcemy spędzić w gronie najbliższych, ciesząc się świąteczną atmosferą. Jest to również czas wzmożonych zakupów i szykowania wielu potraw. Potraw, które przygotowane w nadmiarze, mogą ulec zepsuciu.
Komunalny Związek Gmin „Dolina Redy i Chylonki” przygotował kolejny komiks, którego tematem jest problem marnowania żywności i szukania sposobów, aby zapobiegać temu zjawisku.Komiks dostępny jest w wersji elektronicznej (PDF) na stronie internetowej www.kzg.pl w zakładce MATERIAŁY EDUKACYJNE lub bezpośrednio po kliknięciu w link https://kzg.pl/wp-content/uploads/2021/09/Ucieczka-ep10.pdf.
W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym. A w tym aż 92 kg w polskich domach - to tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie wyrzucić 184 bochenki chleba.
Najwięcej wyrzucamy:
- pieczywa (deklaracja 62,2% Polaków)
- owoców (57,4%),
- nietrwałych warzyw, typu sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki (56,5%),
- wędlin (51,6%),
- napojów mlecznych (47,3%).
Marnowanie żywności przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska, do degradacji i wyczerpywania się zasobów naturalnych, a to w rezultacie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie. Całe zmarnowane jedzenie odpowiada za 8-10% emisji gazów cieplarnianych, co ma fatalny wpływ na zmianę klimatu. Dlatego obniżenie o połowę skali marnotrawstwa żywności do roku 2030 znalazło się wśród 17 najważniejszych celów rozwojowych ONZ oraz w programie Komisji Europejskiej pn. „Europejski Zielony Ład”.
Głównymi powodami marnowania żywności są nieprzemyślane i za duże zakupy, zbyt duże porcje posiłków oraz niewłaściwe zrozumienie pojęcia terminu ważności. Informacja „data przydatności do spożycia” oznacza gwarancję zachowania pełni cech danego produktu w określonym terminie. Jej przekroczenie może, ale nie musi doprowadzić do pogorszenia jakości produktu, na przykład osłabienia smaku czy wartości odżywczej. Natomiast „należy spożyć do:” oznacza, że jeżeli dany produkt ją przekroczył, trzeba go natychmiast wyrzucić, ponieważ po jej upłynięciu nie można wykluczyć tego, że dany produkt nam zaszkodzi. Czytajmy uważnie informacje na opakowaniach, dzięki temu mniej dobrych produktów trafi do kosza. A przy dobrym zaplanowaniu zakupów możemy uniknąć do 75% problemów z zepsutą żywnością.
Warto więc zmieniać codzienne nawyki i w temacie żywności kierować się zasadą 4P:
● PLANUJ zakupy i przygotowuj tylko tyle jedzenia, ile potrzebujesz.
● PRZETWARZAJ - rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty.
● PODZIEL SIĘ żywnością, którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, potrzebującymi.
● POSEGREGUJ – jeśli odpady żywnościowe powstaną, oddzielaj bioodpady od innych śmieci i segreguj zgodnie z określonymi zasadami.