Biuletyn Informacji Publicznej wersja
kontrastowa
Projektu Unijne
wtorek, 26.11.2024 r. imieniny: Leona, Leonarda, Lesławy
Biuletyn Informacji Publicznej
  • Strona główna
  • Nocne zwiedzanie piekarni z Klubem Miłośników Wejherowa
Powrót

Nocne zwiedzanie piekarni z Klubem Miłośników Wejherowa

Nocne zwiedzanie piekarni z Klubem Miłośników Wejherowa

Członkowie Klubu Miłośników Wejherowa wzięli udział w nocnym zwiedzaniu wejherowskiej piekarni, której pieczywo cieszy się wśród wejherowian dużym uznaniem. Na pomysł zwiedzenia piekarni nocą wpadł przewodniczący klubu Paweł Formela i był to niewątpliwie strzał w dziesiątkę.

Właściciel piekarni Sylwester Jankowski nie ukrywa, że jego obiekt przypomina piekarnię z początków ubiegłego stulecia. Od czasu objęcia obiektu przed dwoma laty zmianie uległy jedynie detale. Likwidacji uległ tylko stary drewniany stół, bo był już tak zniszczony, że nie nadawał się do pracy. Ale nie zmieniła się dawna technologia wypieku chleba. Chleb wypiekany jest tak jak dawniej.

Nowy właściciel utrzymuje kontakty z poprzednim, który pracował tutaj przez ponad 30 lat. Dzięki temu nastąpiło przekazanie doświadczeń. Z nowymi pracownikami odbył się nawet szkolenie o sposobie wypieku chleba w tej konkretnej piekarni, bo jak zapewnia właściciel, jest to część tajemnicy zawodowej, która decyduje o sukcesie i powodzeniu w tej branży. O jakości pieczywa decyduje tak wiele czynników, o których mało kto wie. Nawet pogoda w i wilgotność powietrza w danym dniu danym dniu zdaniem fachowca ma istotne znaczenie. Dlatego piekarz idąc do pracy na nocną zmianę musi o wszystkim pamiętać. Same receptury, to nie wszystko, choć one też są bardzo ważne.

Jak zapewnia szef praca w piekarni jest bardzo ciekawa i wymaga koncentracji. Wewnątrz obiektu jest bardzo gorąco - temperatura powietrza to ok. 30 stopni Celsjusza. Ale niektóre elementy pieca są  tak gorące, że przez nieuwagę można się poparzyć. Inne surowe wymogi, to czystość, higiena osobista, przestrzeganie receptur i zasad bhp. Nie łatwo być piekarzem. Nie każdemu odpowiada praca w nocy.

W piekarni Sylwestra Jankowskiego piecze się 36 rodzajów chleba, różnego rodzaju bułki i drożdżówki, a także ciasta. Wejherowianie bardzo cenią sobie wyroby tej piekarni. Praktycznie cały asortyment sprzedawany jest w całości. Nie ma zwrotów, bo chleb nie jest rozwożony po innych sklepach. Mimo dawnej technologii wypieku sprzedaż oparta jest o nowe techniki handlu. Chleb piekarni Sylwestra Jankowskiego można zamówić na telefon lub przez internet i otrzymać dostawę do domu. To przykład produkcji na zamówienie.

Po zwiedzeniu piekarni członkowie Klubu Miłośników Wejherowa upiekli samodzielnie chleb pod okiem szefa piekarni a także skosztowali swojego wypieku, co sprawiło wszystkim wielką radość. Zdaniem uczestników był to jeden z najciekawszych spacerów po Wejherowie. Klubowicze zastanawiają się jaką kolejną atrakcyjną niespodziankę przygotuje Paweł Formela.

Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Wejherowie
Miejski Zakład Komunikacji Wejherowo
EKOFABRYKA Wejherowo
Wejherowskie centrum kultury
MOPS Wejherowo
WEJHEROWSKIE TOWARZYSTWO BUDOWNICTWA SPOŁECZNEGO
WEJHEROWSKI ZARZĄD NIERUCHOMOŚCI KOMUNALNYCH
WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ W GDAŃSKU
Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Wejherowie
Miejski Zakład Komunikacji Wejherowo
EKOFABRYKA Wejherowo
Wejherowskie centrum kultury
MOPS Wejherowo
WEJHEROWSKIE TOWARZYSTWO BUDOWNICTWA SPOŁECZNEGO
WEJHEROWSKI ZARZĄD NIERUCHOMOŚCI KOMUNALNYCH
Unia Europejska - logotypy