Tradycyjne potrawy, domowe wypieki i kaszubska gościnność – to znaki firmowe naszego regionu. Tego, co najlepsze można było skosztować podczas Jarmarku Św. Dominika w Gdańsku, gdzie od 5 do 18 sierpnia, w godz. 10:00-18:00 prezentowały się poszczególne subregiony województwa pomorskiego. W ramach akcji Pomorskie Smaki, poznać można było kulinarną specyfikę i dziedzictwo Kaszub w specjalnym pawilonie przy Kościele Mariackim.
17 sierpnia promowały się powiaty: pucki i wejherowski. Miłośnicy kulinarnych wrażeń mogli skosztować tradycyjnych potraw kaszubskich, serwowanych przez gospodynie. W menu znalazły się min. wędzone ryby, gulasz staropolski, kiełbasa w białej kapuście, bób z zasmażką, wątróbka, chleb w jajku, ryba po grecku, gołąbki, smalec z dzika, wafle i domowe ciasta.
Potrawy, choć stanowiły główną atrakcję, nie były jedynym kaszubskim akcentem Namiotu Pomorskie Smaki. Wśród licznych stoisk znajdowały się również te, z kaszubską biżuterią, decoupage, obrusami z ręcznie wykonanymi haftami oraz rzeźbami. Dodatkowo można było nabyć książki o tematyce kaszubsko-pomorskiej oraz otrzymać bezpłatne materiały promocyjne regionu północnych Kaszub, w tym także Wejherowa.
Zainteresowani mogli dowiedzieć się o najciekawszych atrakcjach naszego miasta oraz zaopatrzyć się w niezbędne dla turystów mapki i pamiątkowe kartki z wizerunkiem miasta.
Nie zabrakło też części artystycznej, o którą zadbały regionalne zespoły: 4 razy w roku, Strondowi Ŏstë oraz Kaszubianki. Zaprezentowany został także tradycyjny taniec kaszubski w wykonaniu dzieci w ludowych strojach.
Chętne osoby mogły wziąć udział w konkursie „Atrakcje północnych Kaszub”, w którym wygrać można było nagrody w postaci wejściówek do ciekawych miejsc i obiektów turystycznych.
Organizatorem imprezy było Stowarzyszenie Turystyczne „Kaszuby Północne”, Lokalna Organizacja Turystyczna i Samorząd Województwa Pomorskiego.