W miniony weekend food trucki zjechały się na wejherowski rynek. V edycja Festiwalu Smaków Food Trucków, podobnie jak poprzednie, cieszyła się sporym zainteresowaniem wśród mieszkańców i nie tylko.
Amerykańskie burgery i dounty, węgierskie langosze, chińskie bułeczki, gruzińskie pierogi, hiszpańskie churrosy, belgijskie frytki, meksykańskie burrito oraz polskie zapiekanki – takie przysmaki czekały na uczestników kolejnej edycji Festiwalu Smaków Food Trucków. Różnorodne dania sprawiły, że każdy fan „street foodu” znalazł coś dla siebie.
Festiwal Smaków Food Trucków zawsze odbywa się w plenerze. Główną ideą festiwalu jest promowanie „street foodu” oraz jedzenia w duchu „slow”. Impreza organizowana jest w blisko 30 miastach w Polsce i już na dobre zakorzeniła się w Wejherowie. W takich okolicznościach przyrody warto nie tylko zjeść coś dobrego, ale i ciekawie spędzić czas. Festiwal Smaków Food Trucków to miejsce, które powinno być w smak także naszej planecie i środowisku naturalnemu. Dlatego coraz więcej mobilnych restauracji decyduje się na ekologiczne opakowania. Całość odbyła się w formie wydzielonych punktów gastronomicznych. Podczas wydarzenia zastosowany został szereg działań mających na celu zapewnienie bezpiecznego uczestnictwa. Po za pysznym jedzeniem organizatorzy zapewnili także szereg atrakcji, takich jak konkurs jedzenia na czas, animacje dla dzieci czy oddzieloną strefę chilloutu. Corocznie organizowany jest także konkurs na najlepszy Food Truck.